Aveti deja un router ?

NU DA


Nu stiu. Cum aflu ?
In primul rand prin inspectie visuala: cablul de retea (ethernet) ce iese din calculator intra intr-un alt aparat. Cititi ce scrie pe el poate fi un  modem de cablu sau DSL simplu (are o singura iesire ethernet pentru un singur calculator), sau poate fi un modem cu router incorporat. E posibil sa fie chiar un router, caz in care de la el pleaca un alt cablu spre modem.. Rasuciti-l pe toate partile si cititi ; daca scrie undeva router pe el inseamna ca aveti, daca nu scrie atunci ...  nu aveti. 
Daca aveti acasa deja doua calculatoare conectate in acelasi timp la internet, atunci acesta este un indiciu ca  aveti deja un router. Cautati daca mai aveti iesiri libere (mufe de retea neocupate) - sunt in spate si scrie de obicei LAN langa ele.
Alta modalitate consta in a compara adresa data de www.whatismyip.com si adresa obtinuta prin deschiderea unei ferestre DOS si tastarea ipconfig. Daca adresa afisata in urma acestei comenzi coincide cu adresa obtinuta de la whatismyip, atunci nu aveti router, daca sunt diferite atunti aveti un router cu NAT (Network address translation).
Daca nu reusiti sa determinati, atunci luati un adaptor cu router incorporat si el va functiona si daca aveti si daca nu aveti un alt router. In plus poate veti sa inlocuiti router existent cu unul cu adaptor incorporat pentru simplul fapt ca acesta din urma are si Qos (Quality of service) incorporat. Este util cand rulati pe un calculator conectat la aceasi conexiune internet programe care folosesc mult banda internet (file sharing, DC++, Torent,... ); Pe timpul unei convorbiri telefonice, router-ul avand Qos da prioritate pachetelor de voce, limitand daca este nevoie banda de upload a calculatorului, asigurand astfel calitatea convorbirii. Odata cu terminarea convorbirii, calculatorul poate folosi toata banda internet fara restrictii.

Doresc un adaptor cu router incorporat Doresc un adaptor simplu, fara router incorporat

Inapoi